03.05.2022
Uvažujete o koupi vakuovačky potravin, ale jste ztraceni v parametrech, které uvádějí prodejci: výkon motoru, podtlak, čerpací objem atd.? V tomto podrobném seznamu vám vysvětlíme, co jednotlivé pojmy znamenají a jak ovlivňují skutečnou manipulaci se spotřebičem a skladovanými potravinami.
Výkon vakua nebo (dosažený) podtlak se měří v záporných milibarech. Tato informace vám řekne, hodnotu maximálního podtlaku, který dokáže spotřebič v sáčku vytvořit. Čím vyšší je podtlak, tím více vzduchu (a tedy i kyslíku) se odstraní, takže je menší šance na rozvoj mikroorganismů.
Čerpadlo vakuového zařízení může být membránové nebo pístové (jedno nebo dvoupístové). V samotném vakuovém zařízení mohou být instalována i dvě čerpadla. Typ a počet čerpadel ovlivňuje rychlost odstraňování vzduchu ze sáčku nebo nádoby. Dvojité čerpadlo samozřejmě odstraňuje vzduch rychleji než jedno. Pro vás to znamená, že přístroj v krátké době odstraní vzduch ze sáčku a svaří jej. Vaše jídlo bude rychleji zabaleno. Projeví se to zejména při rozsáhlejším balení masa, uzenin a plodin ze zahrádky.
Výkon čerpadla se měří v litrech za minutu a udává, kolik objemu vzduchu se odčerpá za jednu minutu. Záleží především na typu a velikosti čerpadla, počtu otáček motoru a výkonu motoru. Větší čerpací objem znamená rychlejší čerpání vzduchu ze sáčku, resp. nádoby.
Výkon spotřebiče se měří ve wattech a vyjadřuje maximální elektrický výkon spotřebiče po připojení, kterého spotřebič v daném okamžiku dosáhne. Pro koncového uživatele to většinou znamená výkonnější zařízení, ale zároveň vyšší spotřebu elektrické energie, proto je nejlepší nalézt zařízení, které má optimální poměr mezi výkonem a ostatními funkcemi.
Manuální a automatické možnosti vakuování umožňují skladovat různé potraviny – od sušeného masa až po jemné pekárenské výrobky a šťavnaté ovoce. Nejjednodušší způsob, jak vysvětlit důležitost těchto možností, je srovnání sušeného a čerstvého masa. Suché maso je pevné a bez vlhkosti, takže jej můžete vakuovat jedním stisknutím tlačítka - automatická funkce. V tomto případě spotřebič odsaje vzduch do maximálního podtlaku, který poskytuje vestavěné čerpadlo a následně sáček utěsní.
Na druhé straně máme čerstvé maso, které obsahuje spoustu tekutin. Pokud by se odsávalo s automatickou funkcí, zařízení by odsávalo kapalinu a v případě, že nemá sběrač kapaliny, resp. pokud by vtáhl větší množství, pokazil by se.
K uskladnění čerstvého masa, šťavnatého ovoce, (blanšírované) zeleniny a pekárenských výrobků by se mělo používat manuální nebo pokročilejší pulzní odsávání. Někteří výrobci tuto funkci nazývají také „měkké“ nebo „jemné“ odsávání (GENTLE). Manuální odsávání je snadné a znamená to, že zastavíte chod pumpy stisknutím tlačítka, když usoudíte, že bylo odčerpáno dostatečné množství vzduchu, když tekutina začne klouzat po sáčku směrem k přístroji. Přístroj pak automaticky svaří sáček.
Na tekutinu vás upozorní kontrolka, která se rozsvítí, když přístroj nasaje větší množství tekutin. Řešení problému je poměrně jednoduché – stačí vyčistit a vysušit speciální nádobu ve vakuovém kanálu. Navzdory zabudovanému senzoru doporučujeme pro uskladnění vlhkých potravin vždy využívat manuální funkci, která ve správnou dobu přestane odsávat vzduch.
Sběrná miska představuje o něco jednodušší ochranu proti absorpci tekutin při odsávání. Obvykle se jedná o nádobu, ve které se sbírají kapky absorbované tekutiny. V případě velkého množství vlhkosti se však čerpadlo a tlakový spínač zničí. Zpočátku se to projevuje tak, že spotřebič již nepřepne na automatické svařování a v extrémních případech už ani neodsává vzduch. Obecně výrobci doporučují tekuté potraviny nejprve zamrazit ve vhodné nádobě a po přibližně 12-18 hodinách potravinu zavakuovat v sáčku.
Na jaké další funkce se zaměřit? Brzy Vám přineseme pokračování dalších funkcí vakuovaček potravin, které byste měli brát při výběru té své v úvahu. Abychom Vám výběr vakuovačky potravin co nejvíce usnadnili dozvíte se více např. o canister funkci, řezáku, uzamykacím systému, ....
Související produkty