Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Jak si vybrat vakuovačku potravin – 1. díl

Uvažujete o koupi vakuovačky potravin, ale jste ztraceni v parametrech, které uvádějí prodejci: výkon motoru, podtlak, čerpací objem atd.? V tomto podrobném seznamu vám vysvětlíme, co jednotlivé pojmy znamenají a jak ovlivňují skutečnou manipulaci se spotřebičem a skladovanými potravinami.

Vakuová síla nebo podtlak (- mbar)

Výkon vakua nebo (dosažený) podtlak se měří v záporných milibarech. Tato informace vám řekne, hodnotu maximálního podtlaku, který dokáže spotřebič v sáčku vytvořit. Čím vyšší je podtlak, tím více vzduchu (a tedy i kyslíku) se odstraní, takže je menší šance na rozvoj mikroorganismů.

Čerpadlo – typ a počet

Čerpadlo vakuového zařízení může být membránové nebo pístové (jedno nebo dvoupístové). V samotném vakuovém zařízení mohou být instalována i dvě čerpadla. Typ a počet čerpadel ovlivňuje rychlost odstraňování vzduchu ze sáčku nebo nádoby. Dvojité čerpadlo samozřejmě odstraňuje vzduch rychleji než jedno. Pro vás to znamená, že přístroj v krátké době odstraní vzduch ze sáčku a svaří jej. Vaše jídlo bude rychleji zabaleno. Projeví se to zejména při rozsáhlejším balení masa, uzenin a plodin ze zahrádky.

Výkon čerpadla, resp. pumpy (l / min)

Výkon čerpadla se měří v litrech za minutu a udává, kolik objemu vzduchu se odčerpá za jednu minutu. Záleží především na typu a velikosti čerpadla, počtu otáček motoru a výkonu motoru. Větší čerpací objem znamená rychlejší čerpání vzduchu ze sáčku, resp. nádoby.

Výkon (W) 

Výkon spotřebiče se měří ve wattech a vyjadřuje maximální elektrický výkon spotřebiče po připojení, kterého spotřebič v daném okamžiku dosáhne. Pro koncového uživatele to většinou znamená výkonnější zařízení, ale zároveň vyšší spotřebu elektrické energie, proto je nejlepší nalézt zařízení, které má optimální poměr mezi výkonem a ostatními funkcemi.

Manuální a automatická funkce odsávání

Manuální a automatické možnosti vakuování umožňují skladovat různé potraviny – od sušeného masa až po jemné pekárenské výrobky a šťavnaté ovoce. Nejjednodušší způsob, jak vysvětlit důležitost těchto možností, je srovnání sušeného a čerstvého masa. Suché maso je pevné a bez vlhkosti, takže jej můžete vakuovat jedním stisknutím tlačítka - automatická funkce. V tomto případě spotřebič odsaje vzduch do maximálního podtlaku, který poskytuje vestavěné čerpadlo a následně sáček utěsní.

Na druhé straně máme čerstvé maso, které obsahuje spoustu tekutin. Pokud by se odsávalo s automatickou funkcí, zařízení by odsávalo kapalinu a v případě, že nemá sběrač kapaliny, resp. pokud by vtáhl větší množství, pokazil by se.

K uskladnění čerstvého masa, šťavnatého ovoce, (blanšírované) zeleniny a pekárenských výrobků by se mělo používat manuální nebo pokročilejší pulzní odsávání. Někteří výrobci tuto funkci nazývají také „měkké“ nebo „jemné“ odsávání (GENTLE). Manuální odsávání je snadné a znamená to, že zastavíte chod pumpy stisknutím tlačítka, když usoudíte, že bylo odčerpáno dostatečné množství vzduchu, když tekutina začne klouzat po sáčku směrem k přístroji. Přístroj pak automaticky svaří sáček.

Kapalinový senzor

Na tekutinu vás upozorní kontrolka, která se rozsvítí, když přístroj nasaje větší množství tekutin. Řešení problému je poměrně jednoduché – stačí vyčistit a vysušit speciální nádobu ve vakuovém kanálu. Navzdory zabudovanému senzoru doporučujeme pro uskladnění vlhkých potravin vždy využívat manuální funkci, která ve správnou dobu přestane odsávat vzduch.

Sběrná miska na tekutinu

Sběrná miska představuje o něco jednodušší ochranu proti absorpci tekutin při odsávání. Obvykle se jedná o nádobu, ve které se sbírají kapky absorbované tekutiny. V případě velkého množství vlhkosti se však čerpadlo a tlakový spínač zničí. Zpočátku se to projevuje tak, že spotřebič již nepřepne na automatické svařování a v extrémních případech už ani neodsává vzduch. Obecně výrobci doporučují tekuté potraviny nejprve zamrazit ve vhodné nádobě a po přibližně 12-18 hodinách potravinu zavakuovat v sáčku.

Na jaké další funkce se zaměřit? Brzy Vám přineseme pokračování dalších funkcí vakuovaček potravin, které byste měli brát při výběru té své v úvahu. Abychom Vám výběr vakuovačky potravin co nejvíce usnadnili dozvíte se více např. o canister funkci, řezáku, uzamykacím systému, ....

 

Pošlete článek známému