Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Chlór v pitné vodě: účinný spojenec, nebo nepříjemný host?

29.01.2024

Pití kohoutkové vody vs. balené vody. To je dilema, které si řešíme, když nosíme těžká balení pitné vody z obchodu domů. Česká kohoutková voda patří mezi nejkvalitnější v Evropě, ale i tak musí projít úpravou, která zahrnuje chlor, ovlivňující chuť a vůni. Jak se vypořádat s tímto problémem a užít si čistou vodu bez kompromisů na chuti?

Voda z vodovodu je sice nezávadná, ale obsažený chlor může způsobovat zápach a nepříjemnou chuť. Chlor je plyn, který se po čase sám vypaří, ale tento proces může trvat několik minut. Proto je vhodné nechat vodu z kohoutku odstát alespoň 15 minut, než ji budete pít nebo používat na vaření. Bílé zbarvení, které má voda právě natočená z kohoutku, není znakem velkého množství, ale vzduchu. Ani to, že je voda průhledná, neznamená, že chlor už se odpařil. Proto je vhodné nechat vodu z kohoutku odstát alespoň 15 minut, než ji budete pít nebo používat na vaření.

Proč se vlastně do vody chlor přidává?

Jak vlastně vypadá cesta pitné vody až do vašeho vodovodního kohoutku? Voda začíná svou cestu v úpravně vody, kterou opouští ve výborné bakteriologické kvalitě. Zároveň obsahuje pouze prvky nezbytné pro naše zdraví (např. soli a minerály). Aby v této kvalitě voda doputovala až do vaší domácnosti, je potřeba ji během cesty maličko pomoct. A k tomu slouží právě zmíněný chlor.

Chlor se do kohoutkové vody přidává z několika důvodů. V první řadě zabraňuje množení zárodků bakterií ve vodovodních sítích. Dále působí jako potravní konzervační prostředek a zaručuje uchování kvality vody dodávané spotřebitelům z hlediska zdravotní nezávadnosti. V malých dávkách je samozřejmě zcela neškodný. Jeho přítomnost ale můžeme ve vodě vycítit díky typickému chlorovému zápachu a pozměněné chuti.

Jak zbavit vodu nepříjemné chuti chloru?

Voda z vodovodu je v České republice obecně kvalitní a splňuje přísné hygienické normy. Na některých místech může však obsahovat chlor, který způsobuje nepříjemný zápach.

Zde je několik tipů, jak se zbavit zápachu chlóru ve vodě z kohoutku:

  • Nechte vodu odstát. Chlor je plyn, který se po čase sám vypaří. Proto je vhodné nechat vodu před konzumací odstát alespoň několik minut, ideálně 15 minut.
  • Přidejte do vody pár kostek ledu nebo několik kapek citronu. Led a citronový džus dokážou zápach chlóru částečně potlačit.
  • Uchovávejte vodu v chladničce. V chladničce se chlor rozpouští pomaleji než při pokojové teplotě.
  • Převařením vody se chlor odstraní, ale zároveň se zničí i některé prospěšné látky.
  • Filtrování pitné vody: Filtry na vodu odstraní chlor a další nežádoucí látky. Ideální volbou jsou filtrační lahve, konvice nebo karafy LAICA
Filtrační konvice na vodu

Jak filtrovat vodu z kohoutku

Chlor není jedinou nežádoucí látkou, která se ve vodě z kohoutku může vyskytovat. Voda z úpraven vody sice putuje v nejvyšší kvalitě. Její chuť i čistotu však mohou ovlivnit i samotné vodovodní trubky, které někdy obsahují látky, jenž mají negativní dopad na naše zdraví. Filtrovaná voda má řadu výhod. Je chutnější, zdravější a také bezpečnější. Filtrovaná voda je vhodná pro všechny, včetně dětí, těhotných žen a seniorů.

Pokud si nepřejete čekat, až z vody přirozeně odejde přebytečný chlór a chcete si být jisti, že si dopřáváte skutečně nezávadnou vodu, můžete zvážit investici do filtračního zařízení. Italský výrobce LAICA se v této oblasti vyznačuje inovativními filtračními produkty, včetně filtračních konvic.

Tyto filtrační systémy na pitnou vodu mají hned několik výhod. Především eliminují nežádoucí látky vody, jako je chlor, který může ovlivnit chuť nebo vůni vody. Toto čištění vody probíhá bez odebírání nezbytných minerálů a solí pro tělo. Filtrační konvice od LAICA také účinně odstraňují vodní kámen, což je užitečné pro použití do spotřebičů jako jsou kávovary nebo žehličky.

Díky těmto filtrům můžete rychle dosáhnout chutnější vody bez čekání. Filtrační konvice provádí tento proces během krátké doby – většinou stačí necelé 3 minuty. Filtry s aktivním uhlím, které tyto inovativní filtry využívají, však bude třeba občas vyměnit. Výměnu filtru můžete u některých modelů sledovat pomocí aplikace, kterou si můžete stáhnout na svůj chytrý mobilní telefon. Jiné konvice mají manuální či digitální ukazatel času výměny. 

Kromě těchto moderních vychytávek si můžete také cenit časové a finanční úspory, ohled na životní prostředí a pohodlí přefiltrované vody, kterou můžete snadno vzít kamkoliv, včetně práce, školy nebo tréninku. Je těžké najít konkurenci s podobnými výhodami.

Jak se zbavit chloru?

Pošlete článek známému