Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Mikroplasty: Neviditelný nepřítel v našem těle

29.01.2024

Když se řekne mikroplast, možná si představíme malé kousky plastu, ale jak malé jsou a jaký mají vliv na naše životy? Mikroplasty jsou plastové fragmenty tak drobné, že je většinou nevidíme pouhým okem a musíme použít mikroskop. Dříve jsme o nich téměř nevěděli, ale dnes se stávají středem pozornosti vědeckých studií a ochrany životního prostředí.

Problém, který se skrývá všude

Mikroplasty jsou definovány jako plastové fragmenty, které mají velikost od jednoho mikrometru do pěti milimetrů. To může znít malinko, ale pamatujme si, že pět milimetrů je již hmatatelná velikost. Některé mikroplasty jsou tak malé, že mají tvar vlákna a mohou být ještě menší než jeden mikrometr. Tyto nejmenší částice se nazývají nanoplasty a jsou zvlášť nebezpečné, protože kvůli své malé velikosti mohou pronikat hlouběji do organismu a způsobovat více škod.

Schovaní zabijáci

Mikroplasty jsou dnes nalezeny téměř všude. Studie ukázaly, že se nacházejí v mateřském mléce, hluboko v plicích, v krvi, a dokonce i na Antarktidě. Tyto mikroskopické plastové částice mohou putovat vzduchem, vodou a jsou rozptýleny po celém světě. Dokonce i při dešti nebo sněžení nás doprovází mikroplasty, když padají spolu se sněhovými vločkami.

Mikroplasty v pitné vodě

Kde se vlastně berou?

Odpověď je velmi jednoduchá. Vyrábíme si je sami, a to každý den. Například každou jízdou automobilem se uvolňují z pneumatik malinkaté částečky gumy, které se pak šíří vzduchem i vodou. Až polovinu produkce plastů ale stále zajišťuje používání jednorázových obalů, které chtě nechtě do jednoho roku od svého vyrobení končí na skládkách – v lepším případě putují do recyklačních kontejnerů. Ty se ale běžne používají jen v rozvinutějších zemích.

Bránit se můžete i vy

Průzkumy ukazují, že každý z nás konzumuje mikroplasty až v množství velikosti kreditní karty týdně. A i když se nám podaří omezit expozici těmto mikroskopickým plastům, stále jsou tu neviditelné nanoplasty, které mohou mít ještě vážnější dopad na naše zdraví. Nejlepší obranou je v tomto případě prevence a snížení expozice. Mezi nejjednodušší způsoby, jak snížit expozici mikroplastům je méně prát, pořídit si čističku vzduchu, používat ideálně přírodní kosmetiku a filtrovat vodu. Italská společnost LAICA vyvinula speciální filtrační konvici na vodu s filtrační patronou MikroPLASTIK-STOP, která redukuje obsah mikroplastů ve vodě až o 99 %. 

jak se zbavit mikroplastu v pitné vodě

Světlá budoucnost

Zatiaľ čo sa hľadajú spôsoby ako obmedziť výrobu plastov a zlepšiť spôsob akým s nimi nakladáme, existujú aj pozitívne signály. Európska komisia zakázala plasty so skrátenou životnosťou, ktoré sa často používajú v poľnohospodárstve. Niektoré krajiny zakazujú plastové mikropelety v kozmetických produktoch, resp. mikroplasty v kozmetike. Tieto kroky sú však iba začiatkom. Celosvetové riešenie mikroplastovej krízy bude závisieť od politických rozhodnutí, zlepšenia výroby plastov a nášho individuálneho správania. Každý z nás môže prispieť tým, že bude viac informovaný a zodpovedný spotrebiteľ. Majte na pamäti, že naša planéta nám dáva veľa a je našou povinnosťou chrániť ju pre budúce generácie.

Pošlete článek známému