Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Inhalátor Laica NE2014 - Recenze

Inhalátor se stal povinnou výbavou naší domácnosti před pár lety, kdy naše dcera poporostla a z dětských koutků se pravidelně vracela s nechtěným bonusem - soplíkem. Člověk vyzkouší opravdu všechny způsoby, které "vygooglí" jen, aby dítěti pomohl. A tak jsem i našla spoustu doporučení k inhalování. Jak jsem si vybrala a proč máme inhalátor vždy po ruce?

Inhalátor "rozbíjí" roztok nebo léčivo na mikroskopické částečky v podobě mlhoviny, které pak putují přímo k místu, kde chceme, aby léčivo působilo (průdušky, plíce). Při inhalování se zmírňuje otok sliznice a také přispívá ke snižování množství hlenu v dýchacích cestách. Inhalování je doporučováno především lidem, kteří trpí nachlazením, virovými či bakteriálními infekcemi, zánětem průdušnice a průdušek, dutin, alergií, astmatem nebo různými plicními chorobami. Význam má při léčbě, ale i prevenci.

Při rozhodování mezi ultrazvukovým a kompresorovým inhalátorem u mě rozhodovalo především doporučení pediatričky. Zvolila jsem kompresorový inhalátor, protože je možné v něm použít nejen solné roztoky ale i hustší léčiva, což jsem potřebovala vzhledem k opakujícímu se zánětu průdušek. Zdál se mi být efektivnější nejen k prevenci, ale zejména k léčbě akutních respiračních onemocnění. V té době jsme sáhli po inhalátoru LAICA NE2012, jehož obrovskou výhodou je úložný prostor na všechno příslušenství. A protože se u nás inhalátor používá denně od podzimu, dokud nepřijdou teplé dny, otestovali jsme s dětmi i nový inhalátor od LAICY NE2014. Jaká je naše zkušenost?

Po rozbalení držím v rukou sněhobílý přístroj, poměrně malý, ale za to mě překvapil svou váhou. Součástí balení jsou dvě masky na obličej - jedna pro dospělé a druhá pro děti. Masky na rozdíl od předchozího modelu, který jsme měli doma jsou měkčí a pružnější a je na ně připevněna i gumička, která vám masku udrží na obličeji. Přesto je třeba ji několik prvních použití rukou přitlačit na obličej a držet po dobu inhalování, než se maska trošku roztáhne. Z výroby je totiž zploštělá. Po pár použitích tento nedostatek vymizel. V balení je také nosní nástavec, vzduchová hadice, rozprašovač s nastavitelným průtokem a 5ks filtrů.

Jelikož se jedná o kompresorový inhalátor, je hlučnější. Děti si na to rychle zvykly a nedělalo jim to žádný problém. Během inhalování je velmi důležitá správná technika dýchání, kterou ale tak malému dítěti není možné vysvětlit. Problém s hlučností a nutnost pomalého hlubokého dýchání jsme vyřešili pozitivní motivací v podobě pohádek. Doba inhalování je pro ně výjimečná a relaxují (aby klidně a pomalu dýchali) při sledování pohádek. Do ampulky můžete dát max 6 ml léčiva nebo slaného roztoku, což vystačí zhruba na 13 minut inhalování. Při dávkování léčiv se ale vždy řiďte doporučením lékaře nebo lékárníka, případně informacemi v příbalovém letáku. U každého léku je uvedeno dávkování v závislosti na věku nebo hmotnosti, případně poměr, v jakém je nutné léčivo ředit buď vodou, nebo vhodné tekutiny, které léčbu ještě více podpoří si můžete zakoupit i v lékárně. V rámci prevence doma využíváme Vincentku a inhalátor zapínáme každý den. Při nemoci (nebo už jen při náznacích) zvyšujeme počet inhalování na 2 až 3 kúry denně.

Po každém použití propláchneme všechny části kromě vzduchové hadice pod teplou tekoucí vodou a necháme uschnout. Tyto části je možné dezinfikovat i pomocí chemických dezinfekčních prostředků (Milton®, Amuchina® atd.)

Jediná nevýhoda, kterou pro nás tento inhalátor má, je občasný problém s hadicí, která po nasazení do stroje a zapnutí vystřelí. Tehdy je třeba ji zatlačit silněji, případně pomůže vložit do přístroje druhý konec. Součástí balení je 5ks vzduchových filtrů. Filtr je třeba vyměnit, když ztmavne nebo cca po 60 použitích. Jako nevýhodu vidím i odkládání příslušenství, které v tomto případě není možné odložit do přístroje, a tak jsme museli najít vhodnou uzamykatelnou krabičku, aby bylo příslušenství odloženo na bezpečném místě.

Proč máme inhalátor vždy po ruce? Ze začátku jsme inhalátor využívali pouze k léčbě nemoci. Celková doba léčby se výrazně zkrátila a okamžitý pozitivní efekt je vždy uvolnění hlenů a zlepšení dýchání. Když přibyla diagnóza alergie, zařadili jsme inhalování do každodenního večerního rituálu. V tomto případě nebyla pozorována okamžitá změna, ale po pravidelném inhalování během 2 měsíců se zmírnily příznaky alergie a zlepšila se odolnost vůči respiračním onemocněním. Při každém náznaku nemoci, přidáme ještě jedno inhalování ráno, což často bacil odradí a ihned se vzdá.

Pošlete článek známému