Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Vakuování pro začátečníky: Malá, ale silná – taková je magnetická vakuovačka Laica VT3205 slim

Dnešním článkem, v němž si představíme inovativního pomocníka, kterého snadno připnete třeba na ledničku nebo další kovové povrchy, pokračujeme v sérii o vakuování – procesu, který umožní uchovat potraviny déle čerstvé a chutné. A to klidně i čtyřikrát déle! Ve finále tak ušetříte nejen lidské a přírodní zdroje, ale především finance. Jak tenhle malý, ale silný a spolehlivý pomocník pracuje? Prozradíme!

Vakuovačka, kterou připnete na ledničku

U vakuovacích systémů jsme obecně zvyklí na jejich větší rozměry, které ze zásuvek a skříněk v kuchyni ukrojí pořádný kus místa. Model Laica SLIM ovšem boří zažité mýty i stereotypy. Jak už jeho název napovídá, jedná se o ultratenkou vakuovačku, která vás překvapí nejen svými rozměry, ale především celou řadou vychytávek a praktických funkcí.

Vakuovačku s rozměry 5 cm x 37 cm x 8 cm snadno uložíte do šuplíku, ještě mnohem jednodušeji ji ale připnete třeba na ledničku. Ve spodní části přístroje jsou totiž umístěné silné magnety, díky kterým budete mít tohohle praktického pomocníka neustále po ruce. Do Laica vakuovačky umístíte třiceticentimetrové vakuovací role, které pohodlně vystačí pro vakuování běžně používaných surovin a potravin.

Model Laica SLIM disponuje dvěma rychlostmi odsávání, takže s ním můžete snadno vakuovat jak klasické, tak jemné (např. sypké nebo vlhké) potraviny.  Nechybí samozřejmě ani integrovaný řezák folií a možnost manuálního vakuování. Co je však u těchto přístrojů nejdůležitější? Rozhodně jejich výkon, kterým model SLIM nezaostává za ostatními vakuovacími systémy z rodiny Laica. Výkon pumpy činí 9 litrů za minutu, podtlak dosahuje 600 mbar a příkon pak 90 W.

Proč zrovna vakuum?

Pokud jste se s vakuovačkami dosud nesetkali, a tudíž netušíte, jak vakuovací systémy fungují, prozradíme, že vakuování funguje na principu odsátí přebytečného vzduchu okolo potraviny. Zamezením přístupu vzduchu k potravině tak výrazně zpomalujeme její oxidaci a tvorbu bakteriálních zárodků, které se po vytvoření šíří doslova rychlostí světla.

Vakuování také zpomaluje tvorbu histaminu, což ocení zejména lidé trpící histaminovou intolerancí. Takto uskladněná potravina vydrží v lednici, či ve spíži až čtyřikrát déle, a to oproti surovinám, které jsme vakuováním neošetřili. Vakuovací systémy totiž potraviny zataví do zdravotně nezávadné a pevné folie, kam nemá vzduch přístup. V těchto fóliích navíc můžete suroviny marinovat nebo je třeba upravovat metodou sous-vide.

Tip závěrem

Pokud se vám tento článek líbil a byl pro vás užitečný, doporučujeme sledovat i následující příspěvky ze série „Vakuování pro začátečníky“. Příště si totiž odhalíme další tajemství a zajímavosti, které jsou s tímhle procesem neodmyslitelně spojené.

 

Pošlete článek známému