Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Inhalování pro začátečníky: Anatomie kompresorových inhalátorů

V předchozím článku z našeho seriálu „Inhalování pro začátečníky“ jsme si popsali, jak fungují ultrazvukové inhalátory, s jakými léčivy zvládnou pracovat a kdo by měl o jejich pořízení vážně uvažovat. Protože ale na našem trhu existují kromě ultrazvukových modelů i inhalátory kompresorové, dnešní článek budeme věnovat právě jim.

Proč právě inhalace?

Inhalaci, jakožto podpůrnou metodu léčby, znaly už ve starém Egyptě. Tehdy samozřejmě nebyly k dispozici moderní inhalátory Laica a samotný proces probíhal velmi zjednodušenou, přesto však účinnou formou. Dnes jsou už naštěstí metody inhalace mnohem komfortnější, dostupnější a ostatně taky příjemnější. S pomocí praktických inhalátorů Laica se tak inhalování můžete věnovat prakticky kdekoli a v kteroukoli denní či noční dobu.

Jak fungují kompresorové inhalátory?

Při výběru vhodného inhalátoru pravděpodobně narazíte na dva modely, které pracují na odlišném principu. Anatomii a funkci ultrazvukových inhalátorů jsme si popsali v předchozím článku. Kompresorové inhalátory si proto zaslouží osvětu v článku dnešním.

Ultrazvukové inhalátory Laica v kostce:

  • Ultrazvukové inhalátory jsou vhodné pro děti i dospělé
  • Ideální k inhalaci hustých nebo olejnatých roztoků
  • O rozprašování léčebné tekutiny se stará tryska napojená na kompresor
  • Menší nevýhodou ultrazvukových inhalátorů je vyšší hlučnost
  • Vyznačují se robustnější a odolnější konstrukcí

Kompresorové inhalátory Laica zajišťují rozprašování léčebné tekutiny na mikroskopické kapičky ve formě mlžiny anebo aerosolu pomocí trysky napojené na kompresor. S jejich pomocí tak snadno můžete inhalovat husté roztoky nebo olejnaté tekutiny. Stejně jako ultrazvukové inhalátory Laica jsou i ty kompresorové vybaveny bohatým příslušenstvím pro maximální komfort při inhalování.

Protože má ale každá mince dvě strany i v tomto případě je potřeba zmínit menší nevýhodu v podobě vyšší hlučnosti inhalátoru. Tu ale pro změnu kompenzuje robustní vzhled a odolnost přístroje. Tyto kompresorové inhalátory jsou proto vhodnější pro osoby, které buď musejí inhalovat často a dlouhodobě (trpí např. těžším astmatem, CHOPN, cystickou fibrózou apod.), nebo potřebují inhalovat husté léčebné roztoky. Léčivo je u kompresorových inhalátorů rozbíjeno na částečky o velikosti 2,97 μm, které potom putují rychlostí 0,35 ml/min až do úst a nosu.

Tip závěrem

Jak funguje kompresorový inhalátor Laica už po dnešku víte. Pokud vybíráte inhalátor pro děti, těšte se na další část našeho seriálu „Inhalování pro začátečníky“, ve které si popíšeme anatomii dětských inhalátorů a doplníme pár praktických tipů, které vám pomůžou se správným výběrem.

Pošlete článek známému