Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Inhalovaní pro začátečníky: Kompresorový, ultrazvukový nebo dětský inhalátor?

V předchozím článku z našeho seriálu „Inhalování pro začátečníky“ jsme si popsali, co všechno pravidelná inhalace zvládne a kdy bychom ji měli zařadit do našeho denního harmonogramu. V dalším článku ze série jsme následně prozradili, že inhalace umí pomoci i s dýchacími nebo kožními problémy nejasného původu. Dnes si řekneme něco více o rozdílech mezi jednotlivými typy inhalátorů.

Kompresorový vs. ultrazvukový inhalátor Laica

Společnost Laica – průkopník ve světě inhalace, nabízí dva základní druhy inhalátorů. A právě tenhle parametr hraje při výběru vhodného inhalátoru zcela zásadní roli. Vybranému léčivu je totiž potřeba přizpůsobit přístroj, který hodláme koupit. Anebo naopak.

Pokud se rozhodnete inhalovat minerální a slané vody, případně léčiva rozpustná ve vodě, upřednostněte ultrazvukový inhalátor. Pokud ale plánujete inhalovat olejové emulze, je vhodnější kompresorový inhalátor.

A jak zmíněné inhalátory Laica vlastně pracují? Ultrazvukové inhalátory fungují tak, že o rozprašování léčebné tekutiny na mikroskopické kapičky ve formě mlžiny anebo aerosolu se stará vibrační zařízení zvané vysokofrekvenční oscilátor. Vekou výhodou ultrazvukových inhalátorů je skutečnost, že zařízení je téměř neslyšitelné. Na druhou stranu občas tyto přístroje mohou mít problémy s rozprašováním hustých nebo olejnatých roztoků, které je potřeba naředit například třeba minerální vodou.

Naproti tomu u kompresorového inhalátoru zajišťuje rozprašování léčebné tekutiny na mikroskopické kapičky ve formě mlžiny anebo aerosolu tryska napojená na kompresor. Tady je ale potřeba zmínit menší nevýhodu v podobě vyšší hlučnosti. Na druhou stranu lze s kompresorovými inhalátory poměrně snadno inhalovat také husté roztoky nebo olejnaté tekutiny.

Mezi další parametry, které byste měli při výběru vhodného inhalátoru zohlednit, patří také hlučnost, rozměry a doplňkové příslušenství zařízení.

Dětské inhalátory jako specifická kategorie

Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na inhalátory pro nejmenší uživatele. Při výběru inhalátoru pro dítě je potřeba zohlednit nejen jeho věk, ale také frekvenci používání. Rozhodujícím parametrem je i to, zda je inhalátor vybaven maskou nebo náustkem.

Maska je obecně vhodná pro zejména pro léčbu oblasti nosu a hltanu. Při vdechování nosem mlhovina působí zejména na horní dýchací cesty, při vdechnutí ústy zase na ty dolní. Náustek je ideální používat při nemocech dolního dýchacího systému a v případě, kdy chcete věnovat zvýšenou péči hrtanu, průdušnici, průduškám a plicím.

Konečný výběr je také potřeba přizpůsobit samotnému komfortu během inhalační terapie. Maska je obecně univerzálnější a vhodná také pro menší děti, které mohou mít s náustkem problém. Pokud má dítko problém s upevněním masky přímo na nose a ústech, je možné ji zavěsit na krk a průběžně vdechovat obláčky aerosolu, které z ní vycházejí.

Líbil se vám dnešní článek? Pokud jste odpověděli kladně, pak doporučujeme sledovat taky naše další články ze série „Inhalování pro začátečníky“. V dalším si totiž detailně popíšeme, jak vlastně funguje kompresorový inhalátor…

Pošlete článek známému