Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Život s alergií v zimních měsících

Máme začátek února, chřipková sezóna je ještě v plném proudu a alergiky už nyní začíná trápit nadcházející pylová sezóna. Ti nejnešťastnější už pociťují první projevy alergie. Co můžeme udělat již během zimních měsíců, abychom zlepšili kvalitu našeho života na jaře?

Alergie vs. rýma

V první řadě je důležité odlišit projevy alergie od rýmy. Alergie je přehnaná reakce našeho organismu na prostředí, které náš imunitní systém vyhodnotí jako nebezpečné. Může potrápit všechny, od malých dětí až po seniory. Zvláště pokud máme alergické projevy poprvé, můžeme si ji snadno zaměnit s nachlazením. Jaké jsou hlavní rozdíly? Při běžném nachlazení jsou typickým projevem kýchání a ucpaný nos, které později přechází ze zabarvení hustého hlenu. Při alergii je také projevem kýchání, ale nosní hlen je vodnatý a čiré barvy. Častým signálem, že se jedná o alergii, může být svědění nosu a očí, stejně jako slzení. Běžná rýma vymizí po týdnu a alergická rýma může trvat několik týdnů až měsíců. Pokud není alergie léčena, může dojít až k astmatu.

Alergeny v zimních měsících

O alergii a zhoršené kvalitě života by věděli určitě hodně lidé s alergií na roztoče, kterým se velmi daří v topné sezóně. Ti musí bojovat s projevy alergie již od října. Najdou se ale tací, jejichž projevy alergie překvapí v únoru. Upřímně řečeno málokoho napadne, pokud je venku sníh a mráz, že by se mohlo jednat o začínající pylovou sezónu. Ale pozor, stačí pár teplejších dní a už koncem ledna se může objevit pyl lísky, který patří mezi časté alergeny a o něco později pyl jedle. První pylová sezóna – období pylu dřevin začíná v únoru a odznívá v květnu.

Proč myslet na pylovou sezónu ještě v chladných dnech?

Alergie se může objevit kdykoli v průběhu života. Diagnostika a léčba alergie jsou během na dlouhou trať. V době, kdy náš imunitní systém nejvíce reaguje na alergeny, není možné provést kožní testy ke zjištění příčiny alergických reakcí. A známé přísloví „sejde z očí, sejde z mysli“ platí pro nejednoho alergika. Kdo by v zimě řešil, že ho v létě nesnesitelně svrbily oči a teklo mu z nosu? Ale právě zima je ideálním obdobím pro testování alergenů, protože v této době je nejméně alergenů ve vzduchu. A zjištění příčiny výrazně pomůže kvalitě života v příští sezóně. A když už víte, na co jste alergický, je to právě nenápadné a často pro nás neviditelné probuzení přírody nejvhodnější čas k prevenci.

Pylová sezóna se blíží – jak se připravit?

Alergologové doporučují jako prevenci pravidelné propláchnutí nosu jako součást ranní hygieny. V lékárně si můžete koupit hotové solné roztoky a konvičku na výplach nosu. Stačí pouze vypláchnout nos jednou denně a vaše sliznice bude odolnější vůči infekcím. Při propláchnutí dochází k navlhčování sliznice nosu, její regeneraci a pomáhá k zmírnění otoku. V neposlední řadě z nosní sliznice odstraní pylové a prašné alergeny. Jako prevence ke zmírnění příznaků alergie je vhodné inhalovat. Při inhalaci dochází k vdechnutí drobných částic slané vody (nebo léčivé látky), čímž dochází k jejich proniknutí přímo k dýchacím cestám. Náustek nebo nosní nástavec umožňují ještě lépe zacílit léčbu. Inhalací se zmenšuje otok sliznic a docházka k rozpuštění hlenů. Inhalovat je vhodné ještě před nástupem alergenů, tj. před začátkem pylové sezóny. V případě alergie na plísně, roztoče nebo srst domácích zvířat se doporučuje inhalovat celoročně.

A v neposlední řadě je vhodné s nástupem pylové sezóny se vyhnout větrání mezi půlnocí a přibližně 4 hodinou ráno, kdy dochází k nejintenzivnějšímu uvolnění pylu u rostlin.

Pošlete článek známému