Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Jak se zbavit rýmy? Jak nachlazení předejít a co dělat, když už jste onemocněli

Každý rok je to stejné. Po létě přichází ochlazení, lidem chybí sluníčko a ordinace čekáren se začínají pomalu plnit pacienty s na vlas stejnými příznaky. Rýma, kašel, zvýšená teplota. Vy se ale až k doktorovi letos dostat nemusíte. Stačí znát pár jednoduchých triků a rýma se vám vyhne obloukem. Důležité je začít včas a nepolevit celou sezonu. A pokud i přesto onemocníte, zkuste kombinaci všech našich doporučení najednou a uvidíte, že se “dáte dohromady” během pár dní.

Alfa a omega prevence – vitamíny a pohyb

I když za okny zrovna nepraží sluníčko a člověk by se nejraději zachumlal do teplé deky a popíjel horkou čokoládu, věřte, že takhle se vaše tělo na boj s viry určitě nepřipraví. Raději si oblékněte tepláky a vyběhněte do lesa nebo vyražte do fitka. Stejně tak ale poslouží i pravidelné procházky. Po nich se můžete zahřát čajem s vitaminem C – ten je totiž pro prevenci nejlepší. Pokud zařadíte do svého běžného denního režimu aspoň 30 minut pohybu, pravidelný příjem ovoce a zeleniny, každé nachlazení se vám vyhne obloukem.

Bylinky – zázrak, na který zapomínáme

Často se k nim obracíme jako k poslední možností. Ve skutečnosti by už od dávných dob měly být tou první. Takzvanou královnou mezi bylinkami je echinacea neboli třapatka. Tu je možné užívat jak v tabletách, tak v kapkách, nebo ji dokonce inhalovat. Inhalace bylinných esencí a éterických olejů je obecně dobrou volbou, protože nejenže užíváte maximum účinné látky (neprochází totiž trávicím traktem), ale inhalací navíc pečujete o sliznice. Z bylinek, které se vyplatí užívat preventivně i v akutní fázi onemocnění můžeme jmenovat ještě heřmánek, nebo rýmovník, který si v pohodě vypěstujete i doma.

Inhalace - prevence i léčba onemocnění

Možná jste do doposud netušili, ale inhalovat lze i preventivně. Pokud totiž v sezoně zařadíte inhalaci mezi pravidelné denní aktivity, uvidíte výsledky velmi záhy. Inhalace u dětí i dospělých zvlhčuje a ošetřuje sliznici. Vdechováním účinné látky se tělo brání nejen už nastalému respiračnímu onemocnění, ale působí i jako skvělá prevence. Taky vás trápi otázky typu: “Jak řešit rýmu?” nebo “Jak se zbavit rýmy za jeden den?” s uvolněním nosu pomůže inhalace minerální vody – například Vincentky nebo solný roztok. Postup je jednoduchý – tekutina se nalije do nádobky a následně je hadičkou přivedena do rozprašovače. Vy pak jen vdechujete vytvořený aerosol a necháte ho působit. Doporučujeme inhalace provádět pravidelně jednou denně, aby byli výsledky co nejúčinnější. Inhalátory lze koupit buď ultrazvukové nebo kompresorové, záleží jen na preferencích. 

Hlavně dobrou náladu

Při prevenci i léčbě nezapomínejte na dobrou náladu a udržování pozitivního přístupu. Protože většina věcí je právě v hlavě. Nadměrný stres nebo nepohoda se totiž přímo odrážejí na vašem zdravotním stavu. Zkuste si udělat každý den chvilku jen pro sebe, odpočinout si, nebo si udělat radost jinou maličkostí. Duševní zdraví je polovina úspěchu.

Pošlete článek známému